2014. február 4., kedd

Design és muzeológia? - Egy új generáció úttörője.

Interjú Kántor Attilával

Kántor Attila az ELTE BTK Történelem és muzeológia szakának harmadéves, végzős hallgatója. Az egyetem mellett - nem mellesleg kétszakosként - végzett alkalmazott grafikusként. Legutóbb a Magyar Nemzeti Múzeum pályázatára készített arculattervet, erről beszélgettünk vele.

Hol találkozik a design és a muzeológia?
Ahogy bármilyen intézménynél, úgy a múzeumoknál is kiemelt fontosságú a dekoratív arculat, a könnyű azonosíthatóság. A múzeumok egyre inkább brandek, márkák is, melyeket szép és látványos designnal lehet és kell népszerűsíteni. Erre itthon is egyre több jó példát látok, főleg a nagy múzeumok plakátjain.

Terveztél már korábban is múzeumoknak arculatot/egyebet?

Szakmai gyakorlatosként a Ludwig Múzeumnak tervezhettem logót az önkéntes programhoz, éves belépőt, kiadványt, képeslapokat, bannert. Ezen kívül személyes indíttatásból, pályázatokra készítettem kis arculatot az Óbudai Múzeumnak, a Holokauszt Emlékközpontnak, illetve a székesfehérvári Városi Képtárnak.

Milyen apropóból készítetted ezt a tervet a Nemzeti Múzeumnak?
Szintén pályázatra készült a logó és kis arculat, mellyel szemben a letisztult vizuális megjelenés és a sztereotip, elkoptatott, sémaszerű formák kerülése volt az elvárás.

Hogy álltál neki a tervezésnek? Mi a fő üzenet, amit az arculatterveddel közölni szeretnél a múzeumról?
Kettős üzenetet szerettem volna közölni az arculattal és főleg a logóval: ez a múzeum nemzetünk történelmének és hagyományainak (egyik) legfontosabb és legnagyobb őrzője, mely a „porosodó múzeum” szemléletnek hátat fordítva megfiatalodó és kreatív intézmény lesz a közeljövőben. Olyan könnyen beazonosítható szimbólumot próbáltam létrehozni, mely ezeket az értékeket magán hordozza.

Mi a munkafolyamatod?
A Nemzeti Múzeum esetében is az ismeretszerzéssel és skiccelgetéssel kezdődik az a munkafolyamat, amely szerencsés esetben számítógépes tervekkel folytatódik, ötlet híján viszont csak a földön lévő papírgalacsinok száma nő. Feladattól függetlenül mindig olyan megoldásra törekszem, ami új és kreatív, ugyanakkor összegzi az adott tartalmat.  


Mivel szeretnél a jövőben foglalkozni?
A grafikusi, művelődésszervezői és muzeológiai ismereteimet és tapasztalataimat szeretném kamatoztatni valamilyen alkotószellemű munkakörben, kiállítás-tervezőként vagy -rendezőként.

Az Amorf Designról itt tudhatsz meg többet!

A pályázat elbírálására a napokban kerül sor. Ha Te is Attisnak drukkolsz, oszd meg a vele készült interjút! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése