2014. január 23., csütörtök

BTM Kiscelli Múzeum - ahol valóra válik az álmod


A Kiscelli Múzeum önkéntesség szempontjából a námbörvan kedvencem. Hogy miért?

honlapjukon találtam az elérhetőségeket, és B. Nagy Anikóval vettem fel a kapcsolatot, aki végtelenül kedves és hihetetlenül jó kurátor. Nemhogy felfogadott önkéntesnek, de még egy éppen készülő kiállítására is meghívott, a FUGA-ba, a Katona József Színház elmúlt harminc évére emlékező tárlatra. Anikó pár perc ismeretség után már bevont a tervezésbe, kikérte a véleményemet, és hasonló bizalommal fordult hozzám, mint a régóta ismert önkénteseihez a MOME Díszlet- és jelmeztervező szakáról. Ő ugyanis ott oktat művészettörténetet. Ez rendkívül előnyös, mert a díszlettervezők gyakran vesznek részt kiállítások megalkotásában, és soha nem árt, ha ismersz közülük egy-kettőt. Ebben a csapatban dolgozni nagyon hasznos és főleg élvezetes, mert mindenki hozza magával a saját szemléletét, tudását és a sok hozzáállásból és elképzelésből nagy ötletek és kitűnő megoldások születnek.


Aztán eljött a pillanat, kitömhettem a királylány mellét. Nos, kétségtelen, hogy ezt élveztem a legjobban az egészben. Jelmezeket állítottunk ki, kartonlapokat vágtunk ki, hogy kifeszítsük őket. A fűzők viszont elálltak, és ekkor jött az ötlet! Selyempapírral ismét feszes kebleket varázsoltunk a rég levetett jelmeznek. Kis lépés ez az emberiségnek, de nagy lépés egy történész-muzeológusnak! Persze nem ez volt az egyetlen feladatom. Imádtam, hogy a legkülönfélébb kihívásoknak kellett megfelelnem.
A Kiscelli Múzeumban a "Csomagoljam?" kiállítás megrendezésében vettem részt. Következzék az öt legmuzusabb megbízásom, amit ha teljesítesz, nos… öhm… nagyon-nagyon. büszke. lehetsz. magadra.

1.      Ragassz össze kartondobozokat, hogy kartondoboz-várat készíthessünk belőle! /Milyen jó is az J/

2.      Fordítsd angolra 200 csomagolópapír leltári leírását!

3.      /Legjobb!!/ Vágj ki 150 vetex /Egyik oldalán öntapadó textil/ mintát, majd ezeket vasald rá azokra a vállfákra, amiket egy random mosodában lelsz meg!

4.      /Ha másnap ki tudod nyújtani az ujjaidat/ Csússz-mássz a parkettán úgy másfél-két napig, és párosítsd a 150 éves eredeti csomagolópapírokat, a róluk készült fészbúkprofilkép-méretű, fekete-fehér fényképekkel!

5.      Ezt nem árulom el, hogy legyen miért belevágni ebbe az önkéntességbe /Meg úgy érzem, ha az eddigi pontok talán nem voltak elég lelkesítőek, akkor ez csak rontana a helyzeten/

Mindent egybevetve akkor érdemes ide jelentkezned, ha nem tartasz a kihívásoktól, bátran vállalod a véleményedet, meg ha szeretnél minél több feladatkörrel megismerkedni és tehetséges és érdekes emberekkel találkozni.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése