2014. február 17., hétfő

/ This is s0 contemporary!/ - Gyakornoki tapasztalat a Ludwig Múzeumban



   Érdekelődsz a kortárs művészet iránt, sőt még vagy olyan elvetemült, hogy gyakornok is lennél?


Akkor adnék egy biztos kiindulópontot, nehogy már itt kétségbe essél:

   A budapesti Ludwig Múzeumban töltött hónapokat az egyik legjobb gyakornoki lehetőségként éltem meg a tavalyi év folyamán, kitapasztalva a program rengeteg előnyét.

Először is, egy évben három alkalommal is jelentkezhetsz, őszi és tavaszi félévre, illetve nyári gyakorlatra is, választva 7 osztály közül, – legjobb, ha megelégszel eggyel, hogy ne legyen macerás a munka – melyek véleményem szerint elég szélesen lefedik a múzeum általános tevékenységét. (A pontos részleteket lesd meg bővebben a múzeum honlapján.)


   A lehetőségek közül a Gyűjteményi Osztályra való jelentkezés tűnt számomra a legjobb választásnak, – muzeológus hallgatóként – ugyanis itt fél év alatt sikerült az adattári munkába mélyebben is bekapcsolódnom, megismerve nemcsak a Ludwig Múzeum saját kortárs gyűjteményét, hanem egyéb jelentős nemzetközi kortárs művészeti múzeumokat is, főleg egy műalkotáson keresztül.

   Nem kell megijedni, a feladat nem túl bonyolult, nekem például azzal kellett foglalkoznom, hogy a múzeum saját adattári anyagát dobjam fel digitális környezetbe, sőt, választhattam egy-egy preferált alkotót, akit szívesen feldolgoznék, akár egyet, vagy egyszerre 20-at (kinek hogy) és listát kellett készítenem a művész életének minden egyes kiállításáról, plusz az összes hozzá kapcsolódó bibliográfiai anyagról. Ja, és az interneten elérhető kiállítás meghívókat is össze kellett kaparnom. Mindehhez a program biztosítja az épületben található könyvtár ingyenes használatát, internettel együtt (hűű! : ), ugyanakkor az sem baj, ha otthon dolgozol és e-mailen keresztül tartod a kapcsolatot a ”főnökkel”.

   Az én esetemben egyébként azért jelentett hatalmas előnyt ide jelentkezni, mert egyetemista hallgatóként az időből mindig kevés van és ez a program tapasztalatom szerint elég rugalmas abban, hogy mennyi idő alatt, mekkora feladatot végzek el. Emellett pedig ha a gyűjteményből szemeznél valamelyik alkotással, vagy a művész életművével, akkor akár segítséget is kaphatsz az egyébként nagyon barátságos irodai környezetben egy tanulmány (esetemben Tót Endre nullái és "látható hiányai"), szakdolgozat (estébé) írásához.


Szóval gyere, mert bőven van még meló, aztán majd meglátod, hogy mennyire és mire jó ez. Mire… mire hármat számolok. : )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése